За Гела и региона

Гела е едно от най-древните селища в света (3300г.), където през Античността са развивали своята уникална култура бесите - най-просветените тракийски племена, притежавали собствена писменост. Останки от тази мистика могат да бъдат видени и днес в околностите на селото.

От 2012 г., два нови археологически обекта край село Гела ще обогатят картата на културния туризъм в Родопите. Тракийската крепост „Градище" и раннохристиянската базилика са проучени и консервирани и от това лято (2012 г.) ще са достъпни за туристите. Крепостта в местността „Градище" се намира на 1850 метра надморска височина. Раннохристиянската базилика е от 4-6 век, открита е преди 40 години. Тя е част от религиозен комплекс и се предполага, че е била епископски център. Повече информация ТУК


В района са прокарани множество еко-пътеки, водещи до туристически забележителности като пещера Ледницата, крепостта Градище, връх Орфей , връх Турлата и др. Вилата разполага с гидове за полудневни и целодневни походи в околностите. По поръчка се организира конен туризъм, ловни и риболовни излети. На около 1 час път с кола от вилата се стига до атрактивните пещери Ягодинска, Дяволското гърло и Ухловица.


В близост до вилата се намира ски-влек със ски-гардероб, а снежната покривка се задържа около 5 месеца през зимния сезон.


Тук ежегодно през първата седмица на месец август се провежда прочутият Илинденският събор с единственото в България гайдарско надсвирване.